• Uiteenlopende natuurgebieden
  • Diverse landgoederen
  • Spot wilde dieren

Ontdek de natuur van Drenthe

Een veelzijdigere omgeving als de Kop van Drenthe zult u niet veel vaker tegenkomen. Oerbossen die uitnodigen tot een stevige wandeling, moerassen en droge zandvlaktes. Om daarna een open beekdal in te fietsen waar de zon op het water schittert. Hooglanders en schapen op een van de schitterende heidevlaktes en de koeien die nog gewoon buiten op de uitgestrekte landerijen grazen.

 

Een kleine greep uit de prachtige natuurgebieden:

Fochteloërveen;
Ervaar hoe een groot deel van Drenthe er ooit uitzag. Schitterend natuurschoon, zeldzame hoogveenmoerassen waar veel bijzondere planten en dieren leven. Zoals kraanvogels die hier, voor het eerst sinds eeuwen weer, in ons land broeden. Met recht een uniek gebied.

Drentse landgoederen;
Idyllische parkbossen uit de 19e eeuw, beuken en eikenlanen. Ook veel oudere landgoederen zoals landgoed Mensinge in Roden, wat al meer dan 600 jaar een bijzondere uitstraling geeft aan dit prachtige gebied. Ook zijn enkele landgoederen open voor bezichtiging.

Noorscheveld;
Al wandelend wordt de geschiedenis tastbaar. De heidevelden en bossen van het Noorscheveld herbergen tal van oeroude cultuurschatten. U vindt hier prehistorische grafheuvels en raatakkertjes, waar de rondgrazende hooglanders en geiten zich niets van aan lijken te trekken.

Leekstermeer;
Naast schitterende bossen vindt u in het veelzijdige gebied in de omgeving van “de Norgerberg” ook volop water. Kronkelende riviertjes en beekjes afgewisseld met stille vennetjes maar ook uitgestrekter water zoals het Leekstermeer. Met een fluisterbootje verkent u dit schitterende gebied waar vele watervogels broeden. Omrand door het Natuurgebied de Ommelanden is dit weer een heel andere kant van de Kop van Drenthe.

Norgerholt;
Een van de laatste oerbossen van Nederland, te midden van een schilderachtig esdorpenlandschap. Ooit vergaderden hier, tussen vier grote eiken, de Boermarke. Deze “vergaderplaats” is nog steeds terug te vinden in het eeuwenoude bos. Nog ouder is het hunebed dat u even verderop in het dorpje Westervelde kunt bewonderen.